Aardappel De aardappel is een plant die in ondergrondse knollen een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel slaat de plant op in voor de mens eetbare stengelknollen, die net als de plant zelf ook aardappelen worden genoemd. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Geschiedenis De aardappel is vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door Spaande ontdekkingsreizigers. Maar omdat boeren wisten dat de stengels en de vruchten van de plant niet eetbaar waren, dachten ze dat de knollen dat ook zouden zijn en werd ze alleen gebruikt als varkensvoer. Pas in 1727 werd de aardappel voor het eerst in Friesland als volwaardig voedsel erkend. Sinds de 18e eeuw is de aardappel in veel Europese landen een van de basisvoedingsmiddelen geworden. Aardappel is een belangrijke bron van koolhydraten en ze bevatten ook vitamine B6, vitamine C en vezels. Aardappelzetmeel Deze aardappelzetmeel is zetmeel gewonnen uit de knol van de