Kombu (laminaria sp.) groeit in helder diepzee water en kan wel 10 m lang worden. Hoe noordelijker het groeit, hoe beter de kwaliteit. De kombu van MUSO wordt ten noorden van het Japanse eiland Hokkaido geplukt. Kombu bevat natuurlijk glutamaat dat als smaakversterker werkt en alle gerechten verfijnt waar het aan wordt toegevoegd. Kombu is een zeer veelzijdig inzetbaar zeewier met heel krachtige eigenschappen. Omdat het een langere kooktijd nodig heeft is het heel geschikt om samen met bonen te gebruiken waarbij het, door zijn hoog mineralengehalte, dit beter verteerbaar maakt. Traditioneel wordt het als basis voor soepbouillons gebruikt, waarbij het 5 - 10 minuten in water wordt gekookt. Het leent zich echter ook voor bijgerecht bij groenten. Week het daartoe 3-5 minuten (bij langere weektijd wordt het slijmerig en moeilijker te snijden) en laat het 30-60 minuten koken. Bovendien kan het als onderdeel van strooisels gebruikt worden als men het in de oven roostert tot het knapperig wordt en dan in een vijzel tot poeder maalt. Het kan eveneens als vervanging van zout doorgaan wanneer men het met granen meekookt. Ne-Kombu is de wortel van de kombu en heeft als zodanig heel veel kracht en dynamische eigenschappen. Ingrediënten: kombu Voedingswaarde per 100g. energie: 1121 kJ / 267 kcal totaal vet: 2,7 g waarvan verzadigd vet: 1,1 g koolhydraten: 51,5 g waarvan suikers: 15,8 g vezels: 0,4 g eiwit: 9,1 g zout: 14,1 g natrium: 5640 mg vitamine A: 1125 IU vitamine C: lt;0,5 mg kalium: 5055 mg calcium: 533 mg magnesium:533,3 mg ijzer: 1,97 mg Fabrikant: TerraSana Organic Food Specialties Waaier 10 2451VV LEIMUIDEN 09-2014