Quinoa, dat sinds duizenden jaren op de hoogplateaus van de Andes gekweekt wordt, wordt vandaag alom gewaardeerd. Het wordt heel dikwijls benoemd als graan, hoewel het strikt genomen geen graan is. Plantkundig bekeken behoort het tot een andere plantenfamilie: de Chenopodiaceae (Ganzevoetfamilie). Quinoa is buitengewoon lekker, heeft een uitermate hoge voedingswaarde, en is in een oogwenk gaar! Quinoa is uitzonderlijk rijk aan Mangaan, en eveneens rijk aan Magnesium, Ijzer, Koper, Fosfor. Het is ook een rijke bron van Zink en vitamine B1. Quinoa is een goede bron van eiwitten, is rijk aan vezels en bevat weinig verzadigde vetten. Quinoa is bovendien glutenvrij. Ingredienten: Quinoa uit biologische teelt Voedingswaarde per 100 gram: Energie (kJ) 1543 Energie (kcal) 365 Vet 3.80 > waarvan verzadigd 0.40 > mono-onverzadigde 1.10 > poly-onverzadigde 2.20 Koolhydraten 66.20 > waarvan suikers 2.00 Voedingsvezels 6.60 Eiwitten 13.20 Zout 0.03 Gebruik Quinoa past bij alle groenten, en wordt als garnituur, in slaatjes of in desserts gebruikt. Reken 50 g quinoa per persoon. Breng 2 eenheden water aan de kook, voeg een snuifje zeezout en één eenheid grondig gewassen quinoa toe. Laat 12 minuten sudderen zonder het deksel van de kookpot te nemen (eenmaal de granen gekookt zijn, ontkiemen ze). Breng naar believen op smaak met sesam, zonnebloempitten, komijnzaad, munt, gember, een weinig vers geraspte citroenschil. Fabrikant: Lima NV Groendreef 101 9880 Aalter België 09-2014